Olvasó- és Játszóliget

olvasoliget
KÖNYVHÉT GYERMEKMÓDRA

Kiemelten fontos, hogy a könyv ünnepe a gyerekeknek is ünnep legyen, ezért a gyermekkönyvkiadók a könyvhét alatt gyermekkönyvekkel és szerzőikkel, valamint izgalmas gyermekprogramokkal várják a legkisebbeket és családjukat. Többek között lesz  Apák napi móka és kacagás, megcsodálhatunk egy matuzsálemi kort megért tűzoltóautót, nézhetünk bábelőadást és meseszínházat, az állatos könyvek napján találkozhatunk a Tappancs Alapítvány terápiás kutyáival, a 10 év felettiek kipróbálhatnak egy repülőgép szimulátort, a Kistehén zenekar vezetőjével pedig dedikáltathatjuk a Kistehénről szóló új mesekönyvet.

Június 14-én szombaton és 15-én vasárnap tudást és ismeretet közvetítő partnerszervezetek OLVASÓ- ÉS JÁTSZÓLIGETtel várják a Dugonics térre az érdeklődő gyerekeket és kedves szüleiket:

SOMOGYI-KÖNYVTÁR, GYERMEKKÖNYVTÁR

A Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtára közel 50 éve áll Szeged lakosainak szolgálatában. A könyvtárosok a kezdetektől a mai napig folyamatosan munkálkodnak azon, hogy tartós kapcsolatot teremtsenek a gyerekek és a könyvtár, a könyv, az olvasás között. A klasszikus és a legújabb ifjúsági könyveket is tartalmazó állomány, a csoportos foglalkozások, rendezvények, olvasásnépszerűsítő játékok sokasága mind ezt a célt szolgálja.
Az olvasó- és játszóligetben a gyermekkönyvtár olyan játékos feladatokkal várja a gyermekeket és szüleiket, amelyek mesékhez, ifjúsági regényekhez kapcsolódnak. Az interaktív, egyben fejlesztő játékok a különböző korosztályokat megszólítva keltik fel az érdeklődést a történetek iránt.

ÉGIGÉRŐ PROGRAM

Szeged gyermekkönyvnapi programjainak társszervezőiként sátrunknál a legjobb gyerek- és ifjúsági könyvekkel, heverészős-üldögélős olvasósarokkal, izgalmas gyermekirodalmi programokkal és játékokkal várjuk az olvasni, lapozgatni vágyókat, mondókázó tipegőktől a mesélni vágyó nagymamákig, családoktól az iskoláscsoportokig.

A “Égigérő”-programot azért hívtuk életre, hogy az a sok csoda, ami ma gyermekkönyvek formájában megszületik megtalálja méltó helyét a családok és a gyermekeinket oktató, nevelő intézmények könyvespolcain.
Olvasásnépszerűsítő munkánk során gyermekirodalmi programokon, pedagógusoknak szervezett szakmai programokon és alternatív szülői értekezleteken igyekszünk felhívni a gyermekek közelében élők figyelmét a mese- és olvasás fontosságára.
Internetes oldalunk (www.egigerokonyvek.hu) szakmai része a gyermekirodalommal foglalkozó szervezetek, internetes társoldalak, blogok gyűjtőoldalaként lehetővé teszi, hogy a hozzánk látogatók minél jobban eligazodjanak a gyermek- és ifjúsági irodalom világában és a legjobb könyvet a legmegfelelőbb időben adják gyermekeik, tanítványaik kezébe.

KISKUNSÁGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság interaktív bemutatóval, játékos feladatokkal várja az érdeklődőket , ízelítőt adva a 84. Ünnepi Könyvhét központi helyszínén a Szeged környéki védett területek természeti értékeiből, élővilágából, bemutatva a témához kapcsolódó könyveket is. Az életkornak megfelelő játékos tesztek kitöltői között minden nap ingyenes nyílt túra belépőket sorsolunk ki.

NEMZETISÉGEK HÁZA – SZEGED

A Nemzetiségek Háza, amelynek fenntartója a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulása, fontos feladatának érzi, hogy kulturális hidat képezzen a magyarországi nemzetiségek és a “többségi” társadalom között. Kapuit igyekszik minél szélesebbre tárni, hogy minél többen betekinthessenek az itt élő nemzetiségek szokásaiba, ünnepeibe és szerteágazó kultúrájába. A Nemzetiségek Háza standján a szegedi nemzetiségek kiadványait ismerhetik meg.
2007-ben a Nemzetiségek Háza a Nemzetiségi Szövetséggel közösen megjelentetett egy válogatást SOKSZÍNŰ NEMZETÜNK címen a nemzetiségi mesék színes világából. A kedves érdeklődök az Olvasó- és Játszóligetben június 8-án, szombaton 15 és 16 óra között, a mesék varázslatos világán keresztül nyerhetnek betekintést a szegeden élő nemzetiségek életébe.

MÁLTAI JÁTSZÓTÉR ÉS JÁTSZÓHÁZ

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1998-ban, Budapesten indította útjára a „Játszva megelőzni programját” és építette fel az első ún. Máltai típusú Játszóját.
Szeged városában Retek utcai Játszónkat 2001. őszén nyitottuk meg, azzal a céllal, hogy korszerű, védett család- és gyermekbarát közösségi tereket (játszóteret és szervesen hozzá tartozó játszóházat) működtessünk minden olyan család számára, akik nem tudnak a közvetlen lakókörnyezetükben a gyermekeiknek más aktív és tartalmas, életkori sajátosságokhoz is igazodó szabadidő-eltöltést biztosítani.

A 85. Ünnepi Könyvhét lehetőséget ad arra, hogy az Olvasó- és Játszóligetben a különböző korosztályú gyermekek és szüleik számára olyan kézműves foglalkozásokat tartsunk, amelyek a könyvek szeretetéhez kapcsolódnak.
A kisebbek kreativitásukat könyvjelző és kisnotesz készítésével fejleszthetik, míg az iskoláskorú gyerekek olvasással egybekötött társasjátékokkal játszhatnak (pl. Activity, Beugró) ezzel is segítve a könyvek és az olvasás népszerűsítését.

BREKI MAGAZIN

A Breki magazin a Délmagyarország Kiadó gyermekmagazinja. A magazin elsősorban 3-6 év közötti gyerekeknek szól. A 48 oldalas, színes magazinban fejtörők, képességfejlesztő rejtvények, mesék, mondókák, kifestők találhatók.
Célunk az, hogy ez a korosztály ismerje meg magazinunkat, forgassa, olvassa, rajzoljon benne a könyvhét ideje alatt is.

PILCZ ROLAND, a Kalyber Joe-képregények alkotója

A szegedi képregény-alkotó együttrajzolásra várja az Olvasó- és Játszóliget látogatóit.
Pilcz Roland így vall teremtett hőséről a konyvesblog.hu internetes oldalon: „Sosem akartam vele túl nagyot mondani. „csak” szórakoztatni. Elsőnek magamat. Aztán másokat is. Mivel már 18 éve, hogy kitaláltam a figurát, egészen hozzám nőtt, mint egy régi barát. Ezért is ennyire a szívem csücske. Persze sok fázison átment a karakter. Először egy vadnyugati kutya-seriff volt, innen a Kalyber név. Tizenegy éves voltam ekkor. Később egyre többet akartam vele kifejezni, egyre igényesebben; mondhatni együtt nőttünk fel. Hamar embert csináltam belőle, és sokat komolyodott, de a fő vonalai megegyeznek a gyerekkori rajzaimon levőkkel. Filmek, képregények persze nagy hatással voltak és vannak rám, de már az elejétől fogva azért szerettem meg az egészet, mert úgy éreztem, hogy van benne valami eredetiség, és ezt jó lehetőségként éltem meg. Imádom a fejlődéstörténeteket, és a Kalyber már-már egy fejlődéstörténeti iskolapélda.”

BELVÁROSI MOZI (június 15.)

Amit kínálunk:
“… és az Oscart kapja.” : filmes kvízek kicsiknek, nagyobbaknak és felnőtteknek egész nap – a helyes megfejtők között családi mozibelépőket és a Danuvia sétahajó Mesebárka járataira családi belépőket sorsolunk ki.
Játszósarok, benne: “pörgetős füzetek” rajzolása, kifestők mesehősökkel, filmes puzzle-k
Bújj kedvenc mesehősöd bőrébe! Arcfestés 14–16.00 óra között gyerekeknek
Fotós fal – Látogass el a standunkhoz és mi lefényképezünk egy film hősének bőrébe bújva!  (Viszontláthatod magad a Belvárosi mozi Facebook-oldalán is!)
15.00: A Belvárosi mozi, ahogy még nem láttuk : túravezetés pincétől a padláson át egészen a géptermekig. Indulás a Dugonics térről csoportosan.

SZTE FÜVÉSZKERT

A növényvilág sokszínűségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Az állandóan növő lények – növények változatos élőhelyeket népesítenek be, mivel elköltözni nem tudnak így kénytelenek alkalmazkodni. Nemcsak színükkel és formájukkal, de életmódjukkal is alkalmazkodnak élőhelyükhöz. Csodálatos fotókkal, rajzokkal illusztrált könyvekből mesélnek, okulnak gyerekek és felnőttek, de a természet és növényvilág élő, igazi arcával ritkán találkoznak. Ezt szeretnénk megmutatni az érdeklődőknek.

SZEGEDI VADASPARK

Rólunk:
Szeged állatkertje 25 éve nyitotta meg kapuit. Tágas, természethű kifutóival, különleges állatgyűjteményével hamar elnyerte az állat- és természetszerető közönség bizalmát. Sokrétű oktatási programja okán a város zöld tantermeként működik, egyre szaporodó látványosságai és évről évre bővülő rendezvénykínálata miatt pedig a szegediek egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Az intézmény, küldetése szerint, az állatvilág csodálatos sokszínűségének bemutatása mellett, a mai felgyorsult világban a környezettudatos életmód elkötelezett hírnöke. Standján az idén olyan izgalmas, élő állatokat felvonultató játékos program várja a gyermekeket, felnőtteket egyaránt, amely konkrét, hétköznapi válaszokat is ad az éghajlatváltozás mindnyájunkat érintő kérdéseire.

“ITT” – INTERAKTÍV TERMÉSZETISMERETI TUDÁSTÁR

Amit kínálunk:
Célunk az egykori, s napjainkban is a terepbiológusok rendelkezésére álló gyűjtési módszereknek és eszközöknek a játékos bemutatása.
A foglalkoztató tér kulcsszava az interaktivitás, hiszen az információs csomópontokon informatív oktatásra, játékos és szórakoztató részvételre, kreatív közreműködésre nyílik lehetősége az érdeklődőknek.
Az alapismeret elsajátítása mellett mindenki kipróbálhatja, miként dolgozik egy kutató.
A kitelepült “Próbáld ki laboratórium” kísérletei elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok kémiatudományába.
Rólunk:
A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka során alakult ki, és vált a nemzeti kulturális örökség részévé.
Az Interaktív Természetismereti Tudástár a hagyományok őrzésével és bemutatásával, de a modern technika alkalmazásával is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy az ide látogatók könnyebben, szakszerűbben és élményszerűen tudjanak eligazodni a természettudományok érdekes és változó világában.

SZEGEDI IFJÚSÁGI HÁZ NONPROFIT KFT.

Amit kínálunk:
Társasjátékok, EU-fal, instant újság, film és rádióanyag készítése, kreatív kézműves tevékenységek. Tájékoztatást nyújtunk a fiatalok számára az Erasmus + Program által kínált nemzetközi pályázati lehetőségekről, az ifjúsági információ-szolgáltatást nyújtó Eurodesk hálózatról. Június 16-án partnerünk, a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársai tartanak érzékenyítő tevékenységeket. A program során nyitott polcot működtetünk, melynek keretében „Hozz egy könyvet, vigyél egyet” akciót folytatunk. Ha valaki elhozza hozzánk megunt könyvét, vihet egyet a polcunkról.
Rólunk:
Az Ifjúsági Ház számos olyan tevékenységet valósít meg, amelyek célja a fiatalok bevonása különböző közösségi tevékenységekbe. Az intézmény által létrehozott D2 Ifjúsági Fejlesztő és Médiaközpont (Szeged, Dózsa Gy. u. 2.) különböző tevékenységekkel inspirálja a fiatalokat olvasásra és írásra is. A Könyvhét során megvalósuló programok ízelítőt adnak e szolgáltatásainkból. Most mutatkozik be első alkalommal felkereső szolgáltatásokat nyújtó kisbuszunk, amellyel a jövőben az egész megyében színesíteni kívánjuk a fiatalok számára szervezett programokat.

„NŐI SZAKASZ” SÁTOR (június ???) – Tudásklaszter Nonprofit Kft, Tó Office Közösségi Iroda, Násfa Egyesület

Amit kínálunk:
Egészségmegőrzés: Június 14-én, szombaton 10 és 12 óra között a Násfa Egyesület vár mindenkit szeretettel egy állapotfelmérésre.
Könyv-cserebere: Hozd el használt, de még jó állapotú könyveidet és vigyél haza egy másikat! Gyermek- és felnőtt-könyveket egyaránt várunk!
Óriás mesefolyam: Írjunk együtt egy mesét! Elkezdünk egy mesét, ti folytassátok! Írjon hozzá mindenki egy mondatot, hogy szép kerek történet legyen belőle! Minden gyermek, aki egy mondatot hozzátesz, apró ajándékot kap. Amennyiben megadod elektronikus elérhetőséged, az elkészült mesét elküldjük számodra, egy gyermeket pedig vasárnap délután kisorsolunk, és könyvet nyerhet.
Rajzold le legkedvesebb mesekönyv szereplődet! A rajzolók között könyvet sorsolunk ki!
Folyamatosan Társasjáték, színezők, kézműves-foglalkozások várják kicsiket és nagyokat a kedvenc meseszereplőikkel!
Rólunk:
A Tudásklaszter Nonprofit Kft. elsődleges célja a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi- és munkaerő-piaci re-integrációjának elősegítése. Ennek érdekében, a célcsoport részére képzési és tanácsadási szolgáltatásokat nyújtunk. Szervezetünk akkreditált felnőttképzési intézményként felnőttképzési programokat valósít meg, elsősorban hátrányos helyzetű álláskeresők számára.
A RENATA- Regionális Atipikus Alkalmazások – című projekt keretében nyílt meg Magyarország első családbarát közösségi irodája, a Tó Office Közösségi Iroda.
A nők munkába való visszatérésének támogatása mellett a közösségi iroda küldetése, hogy az irodához forduló partnerek – magánszemélyek, mikro-, kis-, és középvállalkozások, valamint civil szervezetek- professzionális kiszolgálást kapjanak.
A Násfa Egyesület 2008 év elején alakult. Működésével elő kívánja segíteni a hátrányos helyzetű térségek gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését, felzárkózását, területi esélyegyenlőségének megteremtését szolgáló, valamint a nőket érő munkaerő piaci és egyéb hátrányok leküzdését segítő innovációkat. Ezen belül is elősegíti az élethosszig tartó tanuláshoz való hozzáférésének lehetőségét, kiemelten a Nyitott Tanulási Központok hálózathoz való csatlakozással, új Központok létrehozásának generálásával.

Share

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.