Pollmann Ferenc: Oroszlán, karddal és lúdtollal

oroszlan_karddal

  • 2014. június 17. (kedd) 17.00
  • Somogyi-könyvtár (Dóm tér 1–4.), 1. emeleti folyóiratolvasó

Doberdói Bánlaky József élete és munkássága

A Históriaantik Könyvesház Kiadó gondozásában megjelent kötetet bemutatja és a szerzővel beszélget Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Nagy Háború Blog szerkesztője és Kukkonka Judit, a  Somogyi-könyvtár Helyismereti gyűjteményének munkatársa.

A magyar hadtörténelem tanulmányozásához még ma is alapműnek számít a múlt század harmincas éveiben megjelent A magyar nemzet hadtörténelme címet viselő sorozat. A mindmáig egyedülálló könyvfolyam szerzőjéről, doberdói Bánlaky Józsefről, a hadtörténészről és világháborús hadvezérről mindeddig nagyon keveset lehetett olvasni. A Ludovika egykori tanára, a már 1914 előtt is nemzetközileg ismert hadtörténeti író, aki a Nagy Háborúban magas rangú parancsnokként harcolt a szerb, az olasz és az erdélyi hadszíntéren, a Monarchia összeomlása után mint a hazai tudományos közélet egyik legfontosabb szereplője folytatta pályafutását. Életének különös fordulatai legalább olyan izgalmasak, mint maga a kor, amelyben élnie megadatott, és amely kor a kiegyezés időszakától a második világháború végéig tartott. Pollmann Ferenc most megjelent munkája levéltári források és családi dokumentumok alapján rajzolja fel Bánlaky József pályafutását, az emberét, aki annak idején nemesi címerének központi figurája, az oroszlán mancsaiba a számára legfontosabb két instrumentumot: a hadvezéri kardot, valamint a történetírói lúdtollat tétette. A műben a karrieren túl a magánembert is bemutatja a szerző. Mindezt könnyed és olvasmányos stílusban, ugyanakkor adatgazdag tartalommal tárja az olvasó elé. (oszk.hu)

Ajánló:
Oroszlán, karddal és lúdtollal – részlet (nagyhaboru.blog.hu)

Share
A bejegyzés kategóriája: Beszélgetés, Históriaantik, Június 17. (kedd), Könyvbemutató, Pollmann Ferenc, Somogyi-könyvtár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.