Temesi Ferenc: Miért nem lettem…?

temesi

  • 2014. június 14. (szombat) 17.30
  • Dugonics tér

A Kossuth-díjas, babérkoszorús és József Attila-díjas szerzővel  Veszelka Attila író beszélget új kötetéről (L’Harmattan).

“Mi a könyvhét? Ma már csak öt nap – AZÓTA NÉGY – egy sokkal zajosabb fesztivál után. Szinte zárójelben. De hát mit is ünnepeljünk? Könyv még csak vó’na, de pé’z rá, az mán nincs. A könyv luxuscikk lett. Az írók számára is. Vannak olyan betűvetők, akik ki sem adják könyveiket, mert sok kiadónál öt tiszteletpéldány a honorárium. És pont azok nem tudják megvenni az új könyveket, akiknek még igényük lenne rá. Voltam New Gazdagék új lakásában: szépség, jóság, királyság, de valami hiányzik. Rájöttem. Egy darab könyv sem volt. Még albumok se dísznek. A magyar tévé 1 reggeli műsorában se könyvek vannak ám hevenyészve a polcokon. Nézzétek csak meg, és lássatok: könyvnek látszó tárgyak vannak ott különböző pasztellszínekben.
Ez itt a vad jelen, amelyben már csak remekműveket érdemes írni, mert eljött a teljes írói függetlenség kora. Az olvasóktól való függetlenségé. Egy menekülő-útvonalat látok: valamit, ami újra divatba fog jönni. Újra fontosak lesznek a közkönyvtárak.” (Miért nem lettem megnyitó?)

Mi a könyvhét? Ma már csak öt nap – AZÓTA NÉGY – egy sokkal zajosabb fesztivál után. Szinte zárójelben. De hát mit is ünnepeljünk? Könyv még csak vó’na, de pé’z rá, az mán nincs. A könyv luxuscikk lett. Az írók számára is. Vannak olyan betűvetők, akik ki sem adják könyveiket, mert sok kiadónál öt tiszteletpéldány a honorárium. És pont azok nem tudják megvenni az új könyveket, akiknek még igényük lenne rá. Voltam New Gazdagék új lakásában: szépség, jóság, királyság, de valami hiányzik. Rájöttem. Egy darab könyv sem volt. Még albumok se dísznek. A magyar tévé 1 reggeli műsorában se könyvek vannak ám hevenyészve a polcokon. Nézzétek csak meg, és lássatok: könyvnek látszó tárgyak vannak ott különböző pasztellszínekben.

Ez itt a vad jelen, amelyben már csak remekműveket érdemes írni, mert eljött a teljes írói függetlenség kora. Az olvasóktól való függetlenségé. Egy menekülő-útvonalat látok: valamit, ami újra divatba fog jönni. Újra fontosak lesznek a közkönyvtárak. Már amelyik megmaradt.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/miert-nem-lettem-megnyito#sthash.2VVnk2HI.dpuf

Kapcsolódó esemény:
Temesi Ferenc dedikál

Ajánló:
Temesi Ferenc vall önmagáról (helikon.hu)
Nincs bal- és jobboldali irodalom, csak jó és rossz irodalom van (magyarhirlap.hu)

Share
A bejegyzés kategóriája: Dugonics tér, Június 14. (szombat), Könyvbemutató, L’Harmattan, Temesi Ferenc
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.