Az Ünnepi Könyvhét vendége Dés Mihály

77_pesti_recept

  • 2014. június 15. (vasárnap) 18.00
  • Dugonics tér

Nők, könyvek, irodalom…

Dés Mihály spanyol irodalmár és magyar író. 77 pesti recept (Corvina) című gasztronómiai anyaregényéről Balázs Alexandra, az Európa Rádió vezetőszerkesztője beszélget a szerzővel.

Fergeteges családregény, főzési szentháromsággal és konyhai tízparancsolattal ellátott gasztronómiai útmutató, különleges, ám – ennek ellenére – megbízható szakácskönyv, bájosan vicces képeskönyv és, mindenekelőtt, szeretetteljesen csipkelődő anyaportré – ennyi, s más semmi Dés Mihály letehetetlen új könyve, melyet a szerző édesanyjának, a legendás Sütimamának élete és étele ihletett.

Dés Magda (1923-2013) 14 éves kora óta tevékenykedett a legkülönfélébb munka- és szerepkörökben, és közben hat neveletlen gyereket nevelt föl több-kevesebb sikerrel. Egyikük, a harmadszülött, e többműfajú könyvvel próbálja most szublimálni közismert anyakomplexusát. Sokan csodálták Sütimama kalandos életét, isteni főztjét és bonyolult, ámde varázslatos személyiségét. Közülük itt néhány ismert magyar művész idézi meg alakját.
Dés Mihály (1950) volt már újságkihordó és újságíró, műfordító és műítész, ingatlan és irodalmi ügynök, piáros és egyetemi tanár, filmszínész és lapkiadó, valamint idegenvezető, cégvezető, műsorvezető, sőt, majdnem őrsvezető is, de pechére leszavazták. 1986-ban Barcelonába költözött, spanyolul publikált, ám 60 éves korában elhatározta, hogy magyar író lesz. Pesti barokk című regénye a tavalyi év szépirodalmi szenzációja volt.
Dés Marci (1987) a budapesti Képzőművészeti Egyetem festőszakos hallgatója, de járt két évig a stuttgarti Staatliche Akademie der Bildenden Künstére is, jelenleg pedig a portói egyetem Belas Artes fakultásán tanul. Képeit kiállították Pesten, Budán és Óbudán, valamint Balatonbogláron, Bordeaux-ban, Brüsszelben, Dunaújvárosban, Jászladányban, Miskolcon, Portóban, Stuttgartban és másutt. Ez az első közös könyve atyjával, e mű írójával.

Apa és fia már 1993 óta készülnek egy közös könyvre. A képen Marci a 77 pesti recept első (még macis meg vonatos) vázlatait mutatja zord, ám elfogulatlan papájának…

des_mihaly_marciKapcsolódó esemény:
Dés Mihály dedikál

Nők, könyvek, irodalom… – a könyvhéten:
Az Ünnepi Könyvhét vendége Ugron Zsolna
Az Ünnepi Könyvhét vendége Görög Ibolya
Az Ünnepi Könyvhét vendége Katona Ildikó

Ajánló:
77 pesti recept Dés Mihály elbeszélésében (cultura.hu)
Az év egyik legkülönlegesebb szakácskönyve Dés Mihálytól (kultography.blog.hu)

Share
Kategória: Corvina, Dés Mihály, Dugonics tér, Június 15. (vasárnap), Könyvbemutató | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.