Szilasi László: A harmadik híd

harmadik_hid

  • 2014. június 16. (hétfő) 17.30
  • Dugonics tér

A József Attila-díjas író,  irodalomtörténész, kritikussal  Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus beszélget új regényéről.

A hajdani kanadai emigráns, a Németországból hazatért nyomozó és az itthon maradt utcazenész éli és meséli az életét ebben az egyetlen napnyi regényben. A cselekmény helyszíne Szeged napfényes városa, annak már-már kultikus színhelyei, a Dóm tere, a belváros gondosan kikövezett utcái, az árnyas Tisza-part, a ferencesek ősi temploma. Ám a cselekmény által nem derűs és boldog sorsok bontakoznak ki, hanem az élet mélyebb és hidegebb bugyraiba merülhetünk bele. Egy minap tartott osztálytalálkozón veszi kezdetét a történet, hogy aztán hősi tettekre és gyengeségekre, csalásokra, elhallgatásokra, szétfoszló álmokra, rejtett életekre, ifjúkori bűnökre és örömökre nyíljon rá az elbeszélés ablaka. Középkorú emberek, régi barátok mesélik vagy hallgatják el, mi történt velük az utóbbi harminc év alatt, s hogy mi történik velük most. Sok jó, sok rossz, sok igaz, sok hazugság.
És ebből a regényből megtudhatjuk azt is, mi a mondat otthona. Hogy lehet az szív, test, lélek, szellem. Persze. De a mondat legfőbb otthona az ember sorsa és esendősége, amiben nyugalmat mégsem lelhet soha.
Bátor, lesújtó, nyugtalanító, katartikus könyvet tart a kezében az olvasó.  (Darvasi László)

Kapcsolódó esemény:
Szilasi László dedikál
Barnás Ferenc, Oravecz Imre és Szilasi László beszélget

Ajánló:
„Az emberi lény érdekelt” (irodalmijelen.hu)
Vágyhíd, halálhíd, reményhíd (revizoronline.com)
Megjelent Szilasi László generációs regénye (mno.hu)

Share
A bejegyzés kategóriája: Dugonics tér, Június 16. (hétfő), Könyvbemutató, Magvető, Szilasi László
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.